Cand a fost inventata bateria?

Cand-a-fost-inventata-bateriaUna dintre cele mai remarcabile si noi descoperiri din ultimii 400 de ani, a fost energia electrica. S-ar putea sa intrebam: "Electricitatea a fost aici de atata timp?" Raspunsul este da si probabil de mult mai mult timp.

Utilizarea sa practica a fost disponibila doar de la mijlocul pana la sfarsitul anilor 1800, si intr-un mod limitat la inceput.

Unele dintre cele mai vechi lucrari publice care au atras atentia au fost luminile strazilor din Berlin in 1882, cele de la Targul Mondial din Chicago in 1893 cu 250.000 de becuri sau cele care iluminau un pod peste raul Seine, in timpul Targului Mondial din 1900 de la Paris. Pentru incarcator telefon original, intra pe TelefoaneGsm.ro.

Utilizarea energiei electrice poate merge mai departe. In timp ce construiau o cale ferata in 1936 langa Bagdad, muncitorii au descoperit ceea ce parea a fi o baterie preistorica, cunoscuta si sub numele de bateria Parthian.

Obiectul dateaza din perioada Imperiului Parthian si se crede ca are o vechime de 2000 de ani. Bateria era alcatuita dintr-un borcan de lut care era umplut cu o solutie de otet in care era introdusa o bara de fier inconjurata de un cilindru de cupru. Acest dispozitiv a produs 1,1 pana la 2,0 volti de electricitate.

Nu toti oamenii de stiinta accepta bateria Parthian ca sursa de energie. Este posibil ca dispozitivul sa fie utilizat pentru galvanizare, adaugand un strat de aur sau alte metale pretioase pe o suprafata. Se spune ca egiptenii au facut antimoniu electropilat pe cupru acum 4300 de ani.

Dovezile arheologice sugereaza ca babilonienii au fost primii care au descoperit si folosit o tehnica galvanica in fabricarea bijuteriilor, prin utilizarea unui electrolit pe baza de suc de struguri. Parthienii, care au condus Bagdadul (aproximativ 250 i.Hr.), ar fi putut folosi bateriile pentru electroliza argintului.

Una dintre cele mai vechi metode de generare a energiei electrice in vremurile moderne a fost crearea unei incarcari statice. In 1660, Otto von Guericke a construit o masina electrica folosind un glob de sulf mare care, atunci cand a fost frecat si rasucit, a atras pene si bucati mici de hartie. Guericke a reusit sa demonstreze ca scanteile generate erau de natura electrica.

In 1744, Ewald Georg von Kleist a dezvoltat borcanul Leyden care a stocat o incarcatura statica intr-un recipient de sticla captusit cu folie metalica, in interiorul si in exteriorul containerului.

Multi oameni de stiinta, inclusiv Peter van Musschenbroek, profesor la Leiden, Olanda, au crezut ca electricitatea seamana cu un fluid care ar putea fi capturat intr-o sticla. Nu stiau ca cele doua folii metalice au format un condensator. Cand a fost incarcat cu tensiune ridicata, borcanul Leyden le-a dat domnilor un soc inexplicabil atunci cand au atins folia metalica.

Prima utilizare practica a electricitatii statice a fost "pistolul electric" pe care l-a inventat Alessandro Volta (1745-1827). Acesta s-a gandit sa ofere comunicatii pe distante lungi, pentru toti oamenii. O sarma de fier sprijinita de stalpi de lemn urma sa fie infasurata de la Como la Milano, in Italia. La capatul receptorului, firul se va termina intr-un borcan umplut cu gaz metan.

Pentru a semnala un eveniment codificat, o scanteie electrica ar fi trimisa prin fir pentru a detona borcanul. Aceasta legatura de comunicare nu a fost construita niciodata, lasand locul altor inventii.