Cum folosesc bogatii serviciile caselor de amanet?

Cum-folosesc-bogatii-serviciile-caselor-de-amanetTermenul “casa de amanet” te poate face sa te gandesti la un loc micut, aglomerat, care ingramadeste in vitrine “bijuteriile bunicilor” de pretutindeni sau alte suveniruri din vremuri de mult apuse. Daca esti interesat de amanet auto, intra pe BestAmanet.ro.

O astfel de descriere, nu se incadreaza si pentru Paul Aitken, CEO la site-ul de inchirieri Borro. Conform spuselor lui, compania este mai degraba similara cu o banca privata, decat cu o casa de amanet, asa cum ne-o putem imagina noi.

Asta pentru ca firma lui Aitken acorda imprumuturi cu o medie de 15.000 de dolari (valoarea imprumutului mediu), adica o politica foarte diferita de a majoritatii caselor de amanet. Casele de amanet normale, ofera in general imprumuturi in zona a 150-200 de dolari maxim.

Imprumutul tipic oferit de Borro, nu reprezinta singura diferenta dintre aceasta companie si casele de amanet old-school. Oamenii cu averi foarte mari, descopera ca astfel de servicii reprezinta o metoda rapida de a obtine bani cash in sume foarte mari, fara a mai fi nevoie sa apeleze la alte institutii.

La suprafata, conceptul de “asset lending” si modelul de business al caselor de amanet normale, sunt foarte asemanatoare. Cel care imprumuta, obtine un imprumut pe baza unui “asset” – obiect de valoare, pe care il lasa acolo. La data scadenta, cel care a imprumutat suma de bani, trebuie sa o plateasca integral + dobanda aferenta, practicata de casa de amanet, pentru a-si recupera obiectul lasat acolo.

Daca alege sa nu faca asta, casa de amanet va pastra obiectul si il va revinde, cu un pret mai mare. Diferentele incep insa de aici. Daca o casa de amanet normala va imprumuta cateva zeci de dolari pentru doua sau trei cani de argint (doar un exemplu), cei de la Borro va vor acorda o suma mult mai mare cu siguranta, dar in schimbul unui Aston Martin.

Borro este o companie care opereaza momentan doar in Statele Unite si in UK, cu birouri ale reprezentantelor in New York si Londra, avand ca obiect principal intermedierea bunurilor de lux, inclusiv diamante, obiecte de arta foarte valoroase, obiecte antice sau alte bunuri.

In mod particular, Pault Aitken isi aminteste de un imprumut in valoare de 250.000 de dolari pe care l-a acordat in schimbul unei viori Stradivarius, unul de 1.2 milioane de dolari pentru un Monet autentic sau 325.000 de dolari pentru o colectie de sabii din perioada medievala.

Toate acestea sunt la o scara ceva mai mare decat “bijuteriile bunicii” nu? Exact despre asta este Borro. Imprumuturile acordate de catre aceasta companie sunt limitate totusi la suma de 2 milioane de dolari, pentru a nu exista probleme. Borro sunt cei mai cunoscuti de pe piata pawn-shop-urilor de lux si atrag clienti din toata lumea, de la simple persoane care dispun de foarte multi bani, pana la banci private sau alte institutii. Casele de amanet “high end” nu sunt ceva comun in Romania, dar cine stie, poate ca vom vedea si la noi destul de curand, astfel de business-uri.